яну 202020
 

shutterstock_663964636

Грипът има известни особености  детската възраст. При възрастните обикновено началото е с много висока температура, силни мускулни и ставни болки, общо неразположение и тотална липса на апетит.  При децата обаче едни от ранните симптоми на грип са хремата и кашлицата, които са характерни по-скоро за сезонните вирусни инфекции. Затова има опасност тези симптоми да останат недооценени от родителите и те да се заблудят, че става дума за вирусна инфекция. Много характерни за грипа при децата са проявите от страна на стомашно-чревния тракт – повръщане, диария и липса на апетит.

Ако малчуганът се е разболял, е необходимо:

Веднага да го заведем на лекар.

Да се стараем стаята му винаги да е добре проветрена.

Да му мерим температурата. Ако тя премине 38°С, да дадем на детето предписани от лекар температуропонижаващи медикаменти или чай с мед. Ако температурата е висока, сложете тънки дрешки, за да може топлината да се излъчва по-лесно. При втрисане го завийте.

По време на грип е важно детето да приема повече течности от обикновено, тъй като високата температура, липсата на апетит, повръщането и диарията могат бързо да доведат до обезводняване. Не насилвайте детето да се храни, най-много да му докарате повръщане.

Почистването на носа е важно за комфорта на детето, иначе не може да диша. Най-безобидното средство е физиологичния разтвор, който се пръска в нослето по няколко пъти, особено преди хранене и преди сън, за да може да спи.

Като универсално средство за превенция се препоръчва честото миене на ръце и добрата хигиена на дома, проветряването на помещенията. В сезона на грипа избягвайте ръкостисканията и прегръдките. Естествен помощник също е и пълноценния сън, който е изключително важен за имунната система.

 20.01.2020